Johdatus kokonaisvaltaiseen One Health -ajatteluun, esimerkkinä maatalous ja mikrobilääkeresistenssi

Tutkija, MMT Johanna Muurinen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskiarvioinnin tutkimusyksiköstä luennoi One Health­ ─ Yhteinen terveys -ajattelutavasta käyttäen esimerkkinä maataloutta ja mikrobilääkeresistenssiä. Johanna Muurinen on One Health Finland ry:n nykyinen puheenjohtaja.

Yksi maapallo, yhteinen terveys -ajattelutapa sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa globaalien tartuntatautien vastustamiseen vaadittavasta yhteistyöstä. Viime vuosina One Health on laajentunut ympäristön, ihmisten ja eläinten suhdetta tarkastelevaksi monialaiseksi lähestymistavaksi hyvinvointiin.

Tautia aiheuttavien bakteerien yleistyvä mikrobilääkeresistenssi on yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista ja sen vastaiseen taisteluun tarvitaan holistista lähestymistapaa. Asiantuntijat ovat kuitenkin usein rajoittuneita tarkastelemaan ongelmia vain oman ammattinsa näkökulmasta. Seminaarissa pohditaan, miten voisimme laajentaa näkemystämme ja siten löytää ratkaisukeinoja mikrobilääkeresistenssin kaltaisiin ongelmiin.

Voit tutustua aiheeseen tiivistelmästä.

Tutkimusseminaari järjestetään Helsingin Viikissä, Eviran päätoimipisteessä osoitteessa Mustialankatu 3, luentosali C111, ti 20.2.2018, klo 14.00–16.00.

Seminaari on kaikille avoin ja siihen ei ole ennakkoilmoittautumista.