Antibioottiresistenssi-ilta 2022
Bakteereja löytyy lähes kaikkialta maailmassa; maasta, ilmasta, vedestä, ruoasta, erilaisilta pinnoilta, iholtamme, suolistostamme. Tautia aiheuttavat bakteerit muodostavat kokonaislajimäärästä hyvin pienen osuuden, mutta antibioottiresistenssin myötä niiden uhka kasvaa ihmiskunnalle päivä päivältä suuremmaksi. Antibioottiresistenssi tarkoittaa bakteerien kykyä tulla antibiooteille vastustuskykyisiksi.
Resistenssiä antibiootteja vastaan bakteereilta löytyy luonnostaan, mutta käyttämällä antibiootteja olemme valikoineet ja levittäneet antibiooteille resistenttejä bakteereita elinympäristöihimme kaikkialla maailmassa. Resistenssi leviää tehokkaasti bakteerien keskuudessa, sillä bakteerit kykenevät siirtämään resistenssiominaisuutta toisille bakteereille, myös hyvin kaukaista sukua oleville bakteereile tai jopa poimimaan resistenssiominaisuuksia ympäristöstään.
Antibioottiresistenssin yleistyminen tautia aiheuttavien bakteerien keskuudessa on vakava ongelma, sillä kohta meiltä puuttuvat toimivat lääkkeet bakteerien aiheuttamia tauteja vastaan ja tulevaisuudessa tavallinen viiltohaavakin voi koitua kohtalokkaaksi. THL:n verkkosivuilla on listattu, että Euroopassa kuolee jo 33 000 ihmistä vuosittain infektioihin, joihin antibiootit eivät enää tehoa. Yhteisen terveyden ajattelumallin lisäksi me tarvitsemme myös konkreettisia ratkaisuja antibioottiresistenssin hillitsemiseksi.
One Health Finland ry järjestää tänä vuonna kaikille avoimen Antibioottiresistenssi-illan perjantaina 25.11.2022 klo 18–20 Helsingin Meilahden Terkko Health Hubissa. Tapahtuma keskittyy tällä kertaa tarkastelemaan antibioottiresistenssiä ihmisten aiheuttamana ongelmana, jossa ratkaisuja on etsittävä myös luonnontieteiden ulkopuolelta, sillä ainoastaan ihmiset voivat resistenssiongelman ratkaista. Tavoitteenamme on päästä keskustelussa eteenpäin kohti muutoksia.
Paikalle on kutsuttu vaikuttava poikkitieteellinen asiantuntijaryhmä. Illan aloittaa Keynote -esityksellä OHF:n varapuheenjohtaja Jesse Majlander johdattaen meidät antibioottiresistenssin maailmaan. Ilta jatkuu paneelikeskustelulla jossa Sitran terveysdata 2030 -hankkeen asiantuntija Elina Drakvik kertoo tiedämmekö me jo antibioottiresistenssistä tarpeeksi ja ennen kaikkea oikeita asiota? Mitä tietoa vielä tarvitaan, jotta voidaan ryhtyä ratkaisuihin? Bakteriofaageihin ja faagiterapiaan erikoistunut akatemiatutkija ja virologian dosentti Matti Jalasvuori antaa vastauksia meille miten tulevaisuuden bakteeri-infektioita hoidetaan. Ruokaviraston ylitarkastaja Saija Kalenius puolestaan tuo esiin millaisia vaikutusmahdollisuuksia viranomaisilla ja kansainvälisillä järjestöillä on antibioottiresistenssin leviämisen hillitsemiseksi. Entä toimivatko poliittiset ohjauskeinot ja lait, vai minkälaista muutosta tarvitaan, että resistenssin leviäminen saadaan kuriin? Vai onko ongelman ratkaiseminen edes mahdollista? Väitöskirjatutkija Essi Huotari Kudelma-verkostosta valoittaa viheliäisten ongelmien haasteellisuutta.
Paneelikeskustelun ansiosta myös yleisölle avautuu ainutlaatuinen mahdollisuus kysyä aiheeseen liittyviä kysymyksiä alan asiantuntijoilta ja osallistua näin keskusteluun. Ilta striimataan suorana ja tallennetaan, jolloin se on katsottavissa myöhemmin One Health Finland ry:n Youtube-kanavalta.
Tapahtumaamme sponsoroivat Mikrobiologikilta, Hologic Inc, Resistomap Oy ja Helsingin yliopiston Mikrobiologian osasto.
Mitä: Kaikille avoin seminaari. Asiantuntijoiden esityksiä ja paneelikeskustelu holistisista ratkaisuista antibioottiresistenssiongelmaan.
Milloin: 25.11.2022 klo 18–20.
Missä: Terkko Health Hub (Haartmaninkatu 4, Rakennus 14, 00290 Helsinki)
Paikan päälle tulijoille tarjolla kahvia ja teetä pikku purtavan kera!
Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilla.
Lämpimästi tervetuloa!