Mitä: Kaikille avoin ja ilmainen seminaari, jossa kuusi eri alojen asiantuntijaa esittelevät ihmisten ja eläinten välillä tarttuvia tauteja monista näkökulmista.  Illan päätteeksi käydään paneelikeskustelu, joka johdattelee kokonaisvaltaisille urille tautien vastustamisessa.
Tartu tilaisuuteen! 

Milloin: 3.11.2020 klo 17–19

Missä: Live-stream Unituben kautta

Kuka järjestää:

One Health Finland ry

Helsinki One Health -verkosto

Seminaarin puhujat ja panelistit

Mariella Aalto-Araneda, eläinlääketieteen tohtori, One Health Finland ry:
Ihmisten, muiden eläinten ja ympäristön yhteinen terveys – mistä pandemiat saavat alkunsa?

Elisa Aaltola, filosofian kollegiumtutkija ja dosentti, Turun yliopisto:
Eläinetiikkaa zoonoosien näkökulmasta

Leo Lahti, Soveltavan matematiikan dosentti ja datatieteen apulaisprofessori, Turun Yliopisto:
Tiedon ja päätöksenteon avoimuus zoonoottisten tartuntatautien taltuttamisessa

Leif Lakoma, erikoistuva lääkäri, HUS:
Lääkärin näkökulma zoonooseihin Suomen ja maailman mittakaavassa

Ruska Rimhanen-Finne, epidemiologieläinlääkäri, THL:
Eläimistä ja elintarvikkeista ihmiseen tarttuvat taudit ja epidemiat Suomessa

Risto Willamo, ympäristötieteen yliopistonlehtori, Kudelma-tutkimusverkosto, Helsingin yliopisto:
Uudet tartuntataudit – itseaiheutettu ongelma, jonka ratkaiseminen vaatii maailmankuvan muutoksia

Zoonoosit ovat tartuntatauteja, jotka voivat siirtyä muista eläimistä ihmisiin. Ihmisten uusista tartuntataudeista noin 60 % on eläinperäisiä ja näistä yli 70 % on lähtöisin villieläimistä.  Tartuntatauteja aiheuttavat bakteerit, virukset, loiset, sienet ja prionit. Taudista riippuen zoonoosien oireet voivat olla ihmisille lieviä tai jopa hengenvaarallisia. Pahimmillaan uudet tarttuvat taudit kuormittavat terveydenhuoltoa ja horjuttavat yhteiskuntaa, millä on kauaskantoisia vaikutuksia hyvinvointiin, terveyteen ja talouteen. COVID-19 pandemia on tuonut nämä vaikutukset osaksi jokaisen arkea. 

Tarttuvien tautien lisäksi ihmislaji jakaa muiden eläinten kanssa alati laajentamansa ja muokkaamansa elinympäristön. Ihmistoiminnan vaikutuksesta planeettamme lämpenee ja luonnon monimuotoisuus hupenee ennennäkemätöntä vauhtia. Ihmisten, muiden eläinten ja ympäristön terveys on yhteinen. Ovatko aikamme suuret haasteet yhteydessä toisiinsa? Miten zoonoosien leviäminen on seurausta omasta käyttäytymisestämme? 

One Health Finland ry järjestää yhteistyössä Helsinki One Health -verkoston kanssa tiistaina 3.11.2020 seminaarin “Taudit ilman rajoja – miten vaikutamme tartuntatautien leviämiseen ihmisten, eläinten ja ympäristön välillä?”. Seminaari tuo yhteen eri tieteenalojen tarttuvimmat näkökulmat tauteihin ihmisten, muiden eläinten ja ympäristön rajapinnassa. Mitä tiedämme näiden tautien synnystä, leviämisestä, vaikutuksista ja tulevaisuudesta? Paneelikeskustelussa pohditaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja tarttuvien tautien hallintaan. 

Tapahtumaa voi seurata suoratoiston välityksellä tai tallenteen voi katsoa myöhemmin One Health Finland ry:n Youtube-kanavalta. Lämpimästi tervetuloa etäyhteyden päähän kuuntelemaan ja keskustelemaan!