Onnistunut työpaja -koulutus

One Health Finland järjesti jäsenilleen Onnistunut työpaja -koulutuksen osana Sitran rahoittamaa Yhteinen terveys tunnetuksi -hanketta. Työpajakoulutuksen veti ELT Mariella Aalto-Araneda. Lisätietoa hankkeesta löydät blogistamme ja Sitran sivuilta.

Yhteinen terveys tunnetuksi -hankkeen ensimmäisen tavoitteen saavuttamiseksi OHF järjesti jäsenistölleen Onnistunut työpaja -koulutuksen, jossa perehdyttiin erilaisiin työpajamenetelmiin ja kartutettiin jäsenten taitoja työpajojen suunnittelussa ja fasilitoinnissa. Työpajakoulutuksen veti ELT Mariella Aalto-Araneda. Mariella on OHF:n perustajajäseniä ja hän on kouluttautunut Minnesotan yliopiston työkaluilla työpajojen vetäjäksi. Häneltä löytyy vahvaa osaamista työpajojen vetämisestä hyvinkin poikkitieteelliselle yleisölle. Hän on pitänyt työnsä puolesta monia työpajoja ja toimi pääfasilitaattorina OHF:n vuonna 2017 järjestämässä Ruoka – tietoa vai uskomuksia tapahtumassa, johon osallistui monialainen kattaus eri sidosryhmiä. Tuon kaksipäiväisen tapahtuman voi edelleen katsoa OHF:n Youtube-kanavalta.

Kuva 1. OHF:n jäseniä Onnistunut työpaja -koulutuksessa
OHF:n jäseniä Onnistunut työpaja -koulutuksessa

Onnistunut työpaja -koulutus järjestettiin kahtena peräkkäisenä lauantaina Helsingissä (Viikissä) 28.1.2023 sekä 4.2.2023. Koulutus kesti kuusi tuntia, jonka aikana osallistujat pääsivät perehtymään huolellisesti eri työpajatekniikoihin, osallistumaan itse harjoituksiin ja sitä kautta myös oppimaan lisää erilaisista menetelmistä. Lisäksi osallistujat pääsivät kokeilemaan itse fasilitoinnin taitoja erilaisten harjoitusten avulla. Koulutuksessa päästiin samalla miettimään Yhteinen terveys tunnetuksi -hankkeen osatöiden sisältöä ja hyödyntämään “parvi-älyä”. Työpajoihin osallistui yhteensä 13 henkeä.

Onnistunut työpaja -koulutuksen eväillä, OHF tulee järjestämään Yhteinen terveys tunnetuksi -hankkeen työpajan eri sidosryhmille kesäkuun puolivälissä. Työpajan tarkoituksena on One Health -ajatustavan oppimisen lisäksi törmäyttää yhteisen terveyden osa-alueilla toimivat tahot yhteen sekä ohjata osallistujat tunnistamaan, mille yhteisen terveyden osa-alueelle heidän harjoittamansa toiminta sijoittuu ja mikä se on suhteessa muihin. Näin on mahdollista oppia, miksi on tärkeää etsiä myös muiden toimijoiden tuottamaa tietoa oman asiantuntemuksen rajoilta.

Onnistunut työpaja -koulutus vakuutti kaikki osallistujat siitä, kuinka tehokkaita tuloksia työpajoilla voidaan saada aikaan sekä siitä, kuinka avartavaa työpajoihin osallistuminen voi olla. Työpajatyöskentelyn kautta on helppo omaksua kokonaisvaltaista ja systeemistä ajattelua, jota OHF haluaa edelleen levittää sekä toiminnassaan yleensä että Yhteinen terveys tunnetuksi -hankkeessa.

Koulutuksessa osallistujat pääsivät hyödyntämään “pari-älyä” ja pohtimaan eri harjoitusten kautta myös Yhteinen terveys-tunnetuksi hankkeen sisältöön liittyviä osatöitä.
Koulutuksessa osallistujat pääsivät hyödyntämään “pari-älyä” ja pohtimaan eri harjoitusten kautta myös Yhteinen terveys-tunnetuksi hankkeen sisältöön liittyviä osatöitä.