Antibioottiresistenssi-ilta 2018

Bakteerien kyky vastustaa antibioottien vaikutusta on niiden luonnollinen ominaisuus. Ihminen on kuitenkin toiminnallaan lisännyt antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää. Antibioottiresistenssi on vakava maailmanlaajuinen ongelma ihmisten ja eläinten bakteeri-infektioiden hoidon kannalta, ja Euroopan komissio onkin vuoden 2017 A European One Health Action Plan against Antimicrobial Resistance (AMR) -julkaisussaan arvioinut antimikrobiaalisen resistenssin aiheuttavan Euroopassa 25 000 ihmisen kuoleman vuosittain.

Antibioottiresistenssikriisi mielletään usein kliiniseksi ongelmaksi, mutta sen juuret ovat ympäristössä. Näin ollen ihmisen vaikutusta antibioottiresistenssin syntymiseen tulisi tarkastella myös ympäristön ja eläintenhoidon näkökulmasta. Esimerkiksi lemmikkien antibioottien kulutus jää usein keskustelussa taka-alalle. Antibioottiresistenssin leviämisen estämiseksi tiedon levittäminen ja tietoisuuden lisääminen on tärkeää ongelman ratkaisun kannalta, ja perustutkimuksen lisäksi tulisi keskustelua käydä myös yli eri tieteen alojen.

One Health Finland ry järjestää tänä vuonna kaikille avoimen Antibioottiresistenssi-illan perjantaina 2.11.2018 klo 16.30–19.00 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Paikalle on kutsuttu antibioottiresistenssin asiantuntijoita kliinisen, eläinlääketieteen ja ympäristötieteiden alalta tuomaan omat näkökulmansa ongelmaan.

Puhujat Marko Virta (HY), Katariina Pärnänen (HY), Veli-Jukka Anttila (HUS) ja Annamari Heikinheimo (HY) pitävät illan aikana lyhyen puheen omasta työstään ja alastaan. Illan päättävä paneelikeskustelu mahdollistaa yleisön osallistumisen keskusteluun, ja tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kysyä aiheeseen liittyviä kysymyksiä alan asiantuntijoilta. Tapahtumassa on kahvitarjoilu ja paikalle mahtuu 200 ensimmäistä. Tapahtuma striimataan suorana ja tallennetaan, jolloin se on katsottavissa myöhemmin One Health Finland ry:n Youtube-kanavalta.

Lämpimästi tervetuloa.

Illan yleisluontoinen ohjelma

  • 16.30–16.40 Tapahtuman järjestäjien tervehdys
  • 16.40–17.00 Helsingin yliopiston Mikrobiologian osaston tervehdys ja johdanto aiheeseen
  • 17.00–17.30 Puhujien esitykset
  • 17.30–18.00 Tauko
  • 18.00–18.55 Paneelikeskustelu
  • 18.55–19.00 Kiitokset

Illan puhujat

Marko Virta on Helsingin yliopiston mikrobiologian osaston varajohtaja ja ympäristön antibioottiresistenssin asiantuntija

Annamari Heikinheimo on tutkija, yliopistonlehtori sekä eläinten antibioottiresistenssin asiantuntija

Veli-Jukka Anttila on HUS:n infektioidentorjuntayksikön osastonylilääkäri

Katariina Pärnänen on väitöskirjatutkija, joka on tutkinut antibioottiresistenssiä sekä ympäristössä että vauvojen suolistossa

Tilaisuutta ovat mukana tukemassa

American society for Microbiology (ASM)

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan mikrobiologian osasto

Mikrobiologikilta